Ορτανσία

ortansia

Hydrangea macrophylla
Hydrangeaceae

 

Εκλογή

Προτιμάτε φυτά ανθισμένα με 2-3 ανθοφόρους βλαστούς και με 1-2 βλαστούς χωρίς άνθη. Χρώμα φύλλων ζωηρό βαθύ πράσινο.

Τοποθέτηση

 Το πράσινο μένει όλο το χρόνο έξω από το σπίτι. Να προτιμάτε τοποθεσίες ημισκιερές - δροσερές χωρίς ψυχρά ρεύματα αέρα. Ποτέ απ' ευθείας στο ηλιακό φως.

Πότισμα

Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος παίρνovτας στα δάχτυλά μας λίγο επιφανειακό χώμα από τη γλάστρα, μέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει μπάλα, αλλά μετά διαλύεται, λέμε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισμα. Αν δεν γίνεται μπάλα και είναι ξερό, ποτίζουμε αμέσως. Αν λασπώνει, τιοτίζουμε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

 Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουμε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουμε τα εξής:

  1. Παίρνουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα γεμίζovτας το 1/3 της γλάστρας. 
  2. Σύρovτας ένα μαχαίρι κατά μήκος των τοιχωμάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάμε το φυτό. Αναποδογυρίζουμε τη γλάστρα, κρατώνταο τον κορμό του φυτού ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και το βγάζουμε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα του χώματός του, και γεμίζουμε τον κενό χώρο με τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα. Συμπιέζουμε το νέο χώμα γύρω-γύρω με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.
Κλάδεμα

Βγάλτε από το κάτω μέρος τους βλαστούς που είχαν άνθη. Έτσι θα μείνουν οι βλαστοί με τα πράσινα φύλλα που θα δώσουν άνθη τον άλλο χρόνο.

Λίπανση

Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες λίπασμα.

Σχετικές Αναρτήσεις